Czego nie podawać w najważniejszym dniu

Dobre wesele można zepsuć, podając niewłaściwe potrawy! Jedna mądra rada brzmi: unikaj pokarmów, których nie zjadłbyś na pierwszej randce! Główna lekcja dotyczy jedzenia, które w jakiś sposób zapewnia wygodną formalność i nie niszczy najlepszego garnituru lub sukienki.

Dlatego niechlujne potrawy, takie jak spaghetti, żeberka czy hamburgery, są raczej nie do przyjęcia. Chociaż są pyszne, przez lata te potrawy były przyczyną wielu niezręcznych chwil na przyjęciach weselnych. Głównym problemem jest to, że tłuste palce lub śliskie dania z makaronu mogą być nieco niezdarne w jedzeniu, gdy próbujesz prowadzić uprzejmą rozmowę i ubierasz się elegancko.

Kolejnym problemem spotykanym na weselach są sałatki. Głównym problemem związanym z podawaniem warzyw liściastych, takich jak sałata czy rukola, jest to, że mogą bardzo rozmoknąć, jeśli zostaną pozostawione w sosie na dłużej niż 10 minut. Ten problem pojawia się w domu, gdy gotuje się dla małej liczby osób, i nasila się, jeśli organizujesz catering dla dużej grupy.

Jeśli wolisz sałatki, zaleca się unikanie delikatnych warzyw, które mogą więdnąć, a raczej skupienie się na sałatkach mocniejszych i chrupiących. Jeśli nalegasz na sałatę, wybierz sałatę „klejnot” lub sałatę „bibb”, ponieważ mają znacznie mocniejsze liście i zmieszczą winegret lub oliwę z oliwek.

Ryby to kolejny delikatny pokarm, który będzie sprawiał problemy, jeśli będziemy mieli do czynienia z większą grupą. Sieja i delikatne mniejsze ryby są niezwykle trudne, ponieważ nie ma miejsca na błędy w czasie gotowania i podawania. Jeśli liczba ta przekracza 50, trudno jest zagwarantować, że ryba nie wyschnie lub, co gorsza, nie będzie zimna, zanim zostanie obsłużony ostatni gość. Być może lepiej jako przystawkę użyć wędzonej ryby, takiej jak łosoś, ponieważ można ją pozostawić gościom, a czas nie stanowi problemu.

Pizza to kolejny produkt, który kusi do włączenia, ale podanie świeżej i gorącej potrawy jest trudne. Oferowanie prostej Margherity lub Napolitany zawsze wydaje się całkiem atrakcyjne, ale możesz być rozczarowany, jeśli nie masz profesjonalnego i dużego pieca do pizzy.

Czosnek to kolejny składnik, który może powodować problemy, jeśli jest nadużywany. Jak wszyscy wiemy, czosnek to niezwykle odważny i ostry składnik, który może być przyczyną nieświeżego oddechu. Ostatnią rzeczą, o którą jakakolwiek panna młoda w dniu ślubu chciałaby być oskarżona, jest coś takiego. Umiar jest kluczem do stosowania czosnku podczas cateringu na przyjęciu weselnym. Smaczne dodatki, takie jak pieczywo czosnkowe, są najgorszymi przeszkodami, gdy goście, miejmy nadzieję, prowadzą długie rozmowy i chcą czuć się pewnie.

Najważniejsze jest to, że w przypadku grup liczących powyżej 40 osób najlepiej unikać wszystkiego, co jest zbyt wyrafinowane lub delikatne. Jeśli korzystasz z usług firmy cateringowej, z pewnością ma ona duże doświadczenie, dlatego zawsze dobrze jest wysłuchać, co ma do powiedzenia.