Jeśli możesz zaoferować wszystkim gościom kilka małych przekąsek, gdy tylko pojawią się na przyjęciu, pomieszczenie nagle wypełni się wesołą i serdeczną atmosferą. Niezależnie od tego, czy podajesz kanapki, tapas czy podobne małe przekąski, niektóre z tych klasyków uszczęśliwią nawet najbardziej wybrednych gości.
A co powiecie na przegrzebki zawinięte w boczek? A jeśli czujesz się trochę oldschoolowo, dlaczego nie spróbować kawałka kaszanki, aby uzyskać przyjemny, pieprzny, pikantny kontrast? Alternatywnie, co powiesz na pełne smaki dobrze przyprawionych ciastek krabowych, zrobionych tak małych, jak lubisz, jako pyszny dodatek do kieliszka świeżego prosecco? Jeśli masz ochotę na bardziej przyziemną przystawkę z owocami morza, nie ma bardziej klasycznego koktajlu niż koktajl z krewetek w cieście francuskim. Tylko upewnij się, że wszyscy zostaną obsłużeni, zanim jedzenie zniknie!
Zobaczysz teraz, jak Twoi goście odpoczywają i rozmawiają, ale oni również nie mogą się doczekać wyboru dań głównych. Niektórzy z Twoich gości mogli przebyć długą drogę, aby dotrzeć na wesele, więc musisz się upewnić, że są dobrze nakarmieni i pełni energii, aby móc potańczyć na parkiecie! Dania główne są pierwszą rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę przy planowaniu menu, ponieważ całkiem niezłym pomysłem jest, jeśli przystawki i dania deserowe w jakiś sposób łączą się z kierunkiem ich smaku. Ogólna prawda jest taka, że kurczak, wołowina i ryby to najpopularniejsze dania kulinarne podczas wszystkich dużych wydarzeń.
Dania główne z kurczaka mogą wydawać się nudnym i bezpiecznym wyborem, ale bez wątpienia są jednym z najlepszych sposobów na udekorowanie przyjęcia weselnego. Jednym z ponadczasowych klasycznych talerzy weselnych jest Chicken Cordon Bleu. Jest coś bardzo satysfakcjonującego w połączeniu delikatnej piersi z kurczaka nadziewanej szynką i topiącym się serem, która mogłaby nakarmić całą armię!
Jeśli masz ochotę na danie z wołowiny, nie możesz się zbytnio pomylić z żeberkiem wołowym gotowanym na wolnym ogniu w czerwonym winie lub polędwiczką ze wszystkimi dodatkami? Powszechnie przyjętym faktem jest, że dania z wołowiny zawsze stanowią jeden z największych hitów przyjęć. Jednym z powodów jest to, że te kawałki najlepiej nadają się do odpoczynku i mogą dobrze współpracować z najmocniejszymi sosami.
Jeśli masz ochotę na rybę, nie szukaj dalej niż świeży łosoś lub okoń morski, ponieważ można je grillować lub gotować i z powodzeniem będą podawane w dużych ilościach. Do każdego owocu morza potrzebne są kontrastowe dodatki. Cytryny, czosnku, kaparów i pietruszki należy używać w dużych ilościach. Jednym z czynników, który pomoże Ci w utrzymaniu budżetu, jest wcześniejsze zapytanie dostawcy, jakie ryby będą najczęściej dostępne w danej porze roku.
Oczywiście posiłek musimy zakończyć słodką nutą! Daj trochę czasu na wybór piekarza, który zapewni tort weselny, który pozwoli Ci wybrać smaki, które nie tylko zadowolą, ale i nasycą. Oczywiście czekolada, wanilia i cytryna to prawdziwe klasyki, które należy wziąć pod uwagę przy projektowaniu tego niezbędnego zakończenia doskonałej uroczystości!