Zaoszczędź na swój pierwszy dom dzięki budżetowemu menu weselnemu

Śluby mogą łatwo stać się przerażająco drogie

co może być najgorszym możliwym początkiem życia małżeńskiego dla pary młodej. Większość ludzi zgodzi się, że to, że budżet weselny jest ograniczony, nie musi utrudniać uroczystości. Przy odrobinie przemyślenia i dbałości o te najmniejsze szczegóły, bufet weselny może być idealny bez drogich składników.

Naturalnie, jak we wszystkich sprawach związanych ze ślubem, z pewnością pomaga, jeśli świeci słońce, a Twoi goście nie ukrywają się przed złą pogodą i szukają pocieszenia jedynie w gorącym jedzeniu! Jeśli masz szczęście, dania z makaronu i dobre wino stołowe zadowolą nawet najbardziej wybrednego gościa. Jednym z bardzo kreatywnych rozwiązań jest zapewnienie ciepłego, pożywnego garnka makaronu „al dente” z różnymi sosami. Goście będą zachwyceni, jeśli powiesz, że przygotowujesz „stację z makaronem” wyposażoną w parmezan, oliwę z oliwek i wszelkie dodatki, które zadowolą każdy gust.

Podobnie możesz mieć „stację z zupą” z mnóstwem przepysznych dodatków, takich jak grzanki, pietruszka czy kolendra, którymi goście będą mogli posypać wierzch. Jeśli jest zimny dzień, dlaczego nie podać po prostu pożywnej miski gulaszu z chrupiącym pieczywem i pikantnym sosem chili? Dzięki pełnemu Cabernet Sauvignon wkrótce zadowolisz swoich najbardziej ulubionych gości.

Inny pomysł jest taki, że tak jak za dawnych czasów organizuje się weselny bufet typu „potluck”, podczas którego zaprasza się zaufanych krewnych lub gości, aby przynieśli garnek z jedzeniem lub danie deserowe. Może to być pyszny sposób na nakarmienie mas, ale wymaga trochę koordynacji. Należy unikać robienia przez wszystkich tej samej sałatki z „młodych ziemniaków” lub spożywania trzech konkurencyjnych gorących garnków z wołowiną! Oczywiście działa to tylko w przypadku najbliższych ciotek, wujków lub najlepszych przyjaciół. Jeśli wybierzesz odpowiednich pomocników, możesz być mile zaskoczony, jak smaczna może być ta opcja. W końcu dobrzy kucharze lubią słuchać, jak fantastycznie smakują ich ulubione przepisy!

Bardzo sprytnym rozwiązaniem jest wynajęcie food trucka. Główną wskazówką jest takie zorganizowanie ustalonego menu, aby uniknąć kolejek głodnych gości i po prostu pozwolić sprzedawcom na wysyłkę jedzenia z danego menu. Być może masz ulubioną meksykańską ciężarówkę z jedzeniem i możesz wynegocjować z nią umowę na wyżywienie dużej grupy. Biorąc pod uwagę odpowiednią atmosferę i nastawienie, może to być wspaniała impreza. Tylko upewnij się, że DJ ma w zanadrzu muzykę o smaku mariachi!

Jeśli wszystko inne zawiedzie, zapewnij stół pełen sera, salami i oliwek. Większość ludzi uwielbia talerze serów i mogą świetnie smakować z kilkoma kieliszkami szampana. Sery sprawią, że wszyscy wegetariańscy goście będą bardzo zadowoleni, a wybór wędlin może obejmować zarówno włoską kiełbasę, jak i hiszpańskie chorizo. Jeśli sobie z tym poradzisz, to niesamowite, jak dobrej jakości chleb, zwłaszcza wyjęty z piekarnika, zadowoli nawet najbardziej hałaśliwe tłumy!