Największą zaletą zdrowego jedzenia na wesele jest to, że Twoi goście będą pełni energii na wszystkie zaplanowane tańce dyskotekowe. Cóż, taka jest teoria!
Jeśli ty i twój partner chcecie uniknąć zbyt wielu tłustych potraw i wolicie ożywić, a nie nasycić, oto kilka pomysłów na bogaty w witaminy smarowidło, które nie musi też kosztować forsy!
Dodaj koloru świeżymi warzywami
Zaoferowanie stołu z surowymi owocami i warzywami nie tylko zrobi wrażenie, ale będzie też fantastycznie wyglądać. Sztuka polega na tym, aby mieć dużo warzyw ułożonych w kolorowy sposób i mieć smaczne dipy, które dodadzą głębi smaku Twoim gościom. Zastanów się nad hummusem, dipem z bakłażana lub miękkim serem, aby Twoi goście mogli delektować się drobno pokrojonymi warzywami. Marchew, seler i cukinia mogą wyglądać i smakować wspaniale, jeśli połączymy je z czymś bogatym, ale wciąż zdrowym.
Obok tego możesz zjeść kilka gigantycznych misek sałatki owocowej lub wybrać owoce tropikalne. Kolory naprawdę stworzą nastrój dla tego typu zdrowego odżywiania.
Naturalnie można nawet rozważyć wybór dań wegetariańskich z Indii, które zazwyczaj spełniają większość kryteriów. Dal z soczewicy i marynata z limonki z chapatti mogą być świetnym sposobem na zmianę i zmniejszą zawartość tłuszczu w diecie. Dlaczego nie odkryć całej gamy potraw, które kojarzymy z indyjskim Thali?
Opcje dańgłównych
Jeśli budżet pozwala na świeże ryby, może to być wspaniałe danie główne; jeśli pochodzi z lokalnego źródła, nie musi też rozbijać banku. Grillowany pstrąg ze świeżą zieloną sałatą jest pełen minerałów i składników odżywczych, które zaspokoją oczekiwania najbardziej wyrafinowanych smakoszy na uroczysty posiłek!
Jeśli chcesz zaimponować zdrową żywnością, dlaczego nie wypróbować opcji wegańskich, takich jak komosa ryżowa, tofu lub grillowane warzywa korzeniowe? Ten rodzaj żywności wymaga trochę wiedzy i planowania. Dzięki wypróbowanym i przetestowanym wegańskim połączeniom możesz zaoferować mnóstwo smaku i rozkoszy, wiedząc, że diety roślinne pomagają również złagodzić obciążenia środowiskowe na planecie!
Jeśli chodzi o pieczywo, jest tak wiele możliwości wyboru. Dla niektórych osób chleb bezglutenowy jest ważnym czynnikiem i jeśli znasz dobrą piekarnię, może być naprawdę smaczny i satysfakcjonujący. Chleb kwaśny to kolejny rodzaj chleba, który spełnia wiele zdrowych wymagań. Jednak dla niektórych kluczem do świadomego jedzenia są płaskie pieczywo lub odmiany przaśne.
Jeśli masz na myśli bardziej mieszaną ofertę, spróbuj porozmawiać z rzeźnikiem, który może zaoferować Ci drób i mięso z wolnego wybiegu. Prawda jest taka, że jakość smaku jest zawsze widoczna podczas jedzenia tego rodzaju produktów, a w przypadku publiczności bardziej nastawionej na zdrowie z pewnością za każdym razem będzie to jakość ponad ilość. Dobry kurczak z wolnego wybiegu dodany do baru sałatkowego, z dodatkiem bio lub organicznych owoców, brzmi jak pyszne i pożywne święto!